De afgelopen weken zijn er diverse congressen en symposia geweest rondom de realisatie van breedband in het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomsten staat een draadloze oplossing steeds vaker ter discussie. Voor veel initiatiefnemers lijkt dit een kostenbesparende en betrouwbare oplossing die de huidige problematiek verhelpt. Maar is dit ook zo?

Hoe komst een draadloze verbinding tot stand?

Een draadloze verbinding kan door verschillende technieken tot stand komen. In de meeste gevallen is er alleen de mogelijkheid om een internetsignaal draadloos te versturen. Televisie en telefonie diensten worden in dat geval via een bekabelde techniek geleverd. KPN heeft hier met Digitenne een uitzondering op.
Voor het oplossen van traag internet in de buitengebieden van Nederland zijn er drie technieken die gebruikt kunnen worden om een snellere verbinding te realiseren. Deze technieken zijn een mobiele breedbandverbinding, een Hotspot breedbandverbinding en een Fixed breedbandverbinding.
In onderstaande tabel hebben we een aantal kenmerken van deze draadloze technieken weergegeven:

Toepassing Technische omschrijving Praktische omschrijving Technologie
Draadloze oplossing (vast) Fixed WirelessAccess, P2P enPMP Biedt vast opgestelde gebruikers toegang tot het Internet op basis van vaste verbindingen (straalverbindingen), in twee varianten:Punt-Punt (‘P2P’): verbinding naar één terminal Punt-Multipunt (‘PMP’): verbindingen naar meerdere terminals binnen bepaald afstandsbereik. Toegangsmethode van belang Wifi, WiMAX, Producent specifieke oplossingen
Draadloze oplossing (mobiel) MobileBroadband,2/2.5G, 3G, 4G. Gebiedsdekkend netwerk vanopstelpunten biedt mobiele 20 gebruikers binnen het verzorgingsgebied toegangtot het Internet. GSM, UMTS, HSPA, LTE
Draadloze oplossing(verzorgingsgebied) BroadbandWireless Access,Hotspots en Hot zones Netwerk met een lokaalverzorgingsgebied, biedt nomadischegebruikers toegang tot het Internet. Wifi, WiMAX, producent specifieke oplossingen 

Bron: TNO-rapport | TNO 2013 R11242 | 1.0

Betrouwbaarheid van een draadloos netwerk

Betrouwbaarheid speelt voor een breedbandverbinding een cruciale rol. Bedrijven en bewoners hechten veel waarde aan een stabiele internetverbinding. Daarnaast ontstaan er steeds meer specialistische toepassingen in de zorg en agrarische sector via het internet. Innovatie binnen zorg en landbouw gaat vrijwel altijd gepaard met de behoefte aan een degelijke internetverbinding. Onze nationale breedband behoefte groeit ieder jaar immers met zo’n 60%.
Bij zorg op afstand toepassingen of managementsystemen voor een agrariër is een betrouwbaar en stabiel netwerk noodzakelijk. En de betrouwbaarheid van een vast telecomnetwerk zoals het coax of glasvezelnetwerk is vele malen hoger dan de huidige draadloze mogelijkheden. En dus erkennen telecomprofessionals massaal dat een vast NGA netwerk de voorkeur geniet boven de draadloze. Maar waarom klinkt het geluid van draadloze netwerken steeds luider? Enerzijds omdat verschillende marktpartijen zoals NL Kabel (de belangenvereniging voor alle coax kabelbedrijven in Nederland) een vuist probeert te maken tegen de huidige verglazing van Nederland en op die manier alles wil stimuleren wat niet met glasvezel te maken heeft. Anderzijds zijn er veel bewoners in het buitengebied al een aantal jaren aan het wachten op een snelle internetverbinding. Met grote plannen werden er glasvezelnetwerken geschetst die tot op heden op de tekentafel zijn blijven liggen. En dus wil men nu eindelijk eens een oplossing voor het probleem dat steeds groter geworden is. Belangrijk detail is dat er landelijk veel noodkreten klinken over de slechte telecominfrastructuur in het buitengebied en toch blijkt in een gekaderd gebied met een actief bewonersinitiatief dat slechts 15-20% van de bewoners écht niet kan wachten op snel internet. En vandaar dat de aanleg van het hoognodige glasvezel niet van start gaat en men op zoek gaat naar alternatieven.
Maar wat is een logische en gerechtvaardigde investering in snel internet voor de bewoners en bedrijven in het buitengebied?

draadloosvsglasIs de prijs marktconform?

De kosten voor een telefoonlijn en televisiesignaal zullen dus naast het draadloze internetabonnement door blijven gaan. De kosten voor een triple play dienstenpakket zal dus verspreid over verschillende leveranciers minimaal € 70,- per maand gaan kosten. En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de eenmalige (installatie)kosten. In de afbeelding hiernaast een snelle rekeningsom van verschillende aanbieders, uiteraard uitgegaan van het voordeligste abonnement.

Daarnaast hebben we te maken met de afhankelijkheid van weersomstandigheden. Wanneer het stormt, hagelt of onweert kun je een strakke internetverbinding van 50 mbps wel vergeten. Sterker nog, de kans dat je in de regen je antenne aan het bijstellen bent is groter. En ten slotte gaan we jaren terug in de tijd door met een gelimiteerde internet bundel te werken. In de beginjaren van ADSL verkochten providers als Rendo de Kooi databundels van 300 MB per maand. Aangezien ons internetgebruik exponentieel is toegenomen zijn we er inmiddels aan gewend dat een gemiddeld huishouden meer dan 100 GB per maand verbruikt.

 

 

Tweakers oprichter Femme Taken onderzocht de mogelijkheden voor sneller internet voor zijn eigen woning in het buitengebied van Bronckhorst en kwam tot de volgende conclusies:

“Ik heb van alles uitgezocht en geprobeerd, waaronder 4G en satelliet. Mijn conclusie: draadloze verbindingen zijn minder betrouwbaar. 4G is de opvolger van 3G, de huidige standaard voor mobiel internet. Het is de nieuwste technologie op het gebied van mobiel dataverkeer. Op dit moment gebruik ik 4G in combinatie met ADSL. Maar ik heb puur geluk dat ik goede ontvangst heb, want ik profiteer van de hoge antenne die bij Van den Brink diervoeders aan de Lankhorsterstraat op het dak staat. Eigenlijk is een 4G-abonnement niet geschikt voor een vaste internetverbinding. Met het ruimste abonnement van KPN heb ik een datalimiet van 20GB, maar dat is vaak onvoldoende om het eind van de maand te halen. Ik kan alsnog niet zonder de ADSL-verbinding. Ook al zou je wel onbeperkt kunnen internetten, dan nog is 4G niet geschikt voor iedereen. We hebben veel bos in de Achterhoek. Prachtig natuurlijk, maar door de bomen is de ontvangst slecht. En op enorme ontvangstmasten in de achtertuin zit niemand te wachten”, legt Femme uit.
“Dan is er nog als alternatief voor glasvezel een satellietverbinding. In de ruimte, in een geostationaire baan op 35.000 km hoogte, hangen satellieten. De lange afstand naar de aarde heeft natuurlijk effect op de snelheid. Ik heb het uitgeprobeerd: de downloadsnelheid is wel hoger dan ADSL, alleen zit er wel vertraging op de lijn. Elke interactie die plaatsvindt over een satellietverbinding heeft een minimale responstijd van bijna een seconde, zo’n zeventig keer langzamer dan glasvezel. Daardoor is satellietinternet ongeschikt om op te gamen. Ook zijn de datalimieten bij de betaalbare aanbieders in de praktijk erg beperkt waardoor je er maar een paar films per maand mee kunt kijken. Glasvezel biedt een stabiele verbinding met een hoge snelheid en een onbeperkte datalimiet. We kunnen echt een behoorlijke tijd vooruit met deze techniek!”

Bron: http://www.bronckhorst.nl/actueel/laatste-nieuws_3382/item/het-glasvezelargument-van-femme-taken_84827.html

Resume

Het is van belang om bij het overwegen van de verschillende technieken voor snel internet te kijken naar de nadelen die de mogelijke oplossing heeft. Alle aanbieders van technieken en diensten weten de voordelen prima te benoemen. Verdiep je dus in de nadelen en baseer daar je keuze op. En om je even op weg te helpen een aantal nadelen die wat ons betreft gepaard gaan met de verschillende infrastructuren;

ADSL infrastructuur: traag internet, verouderd netwerk
Glasvezel infrastructuur: hoge aanlegkosten, lange aanlooptijd
Draadloze infrastructuur: minder betrouwbaar, hogere maandelijkse kosten